T’ai Chi Ch’uan

(kortweg Tai Chi) is een bewegingsleer en zelfverdedigingskunst, met haar wortels in het oude China. Het is diep verweven met de Taoïstische filosofie en gezondheidsleer.

Tai Chi is een uiterst weldadige methode voor het verwerven van harmonie en evenwicht. Praktisch gezien is het een ideale manier om een verloren gegaan contact met je lichaam te herstellen. De principes zijn op allerlei gebieden toepasbaar, zoals bijvoorbeeld bij andere sporten, bij het zaken doen of tijdens interactie tussen mensen.

Een belangrijk onderdeel van de lessen is het aanleren van de zogenaamde vorm, een sequentie van 60 bewegingen, die als parels aan een ketting één lange, ononderbroken bewegende meditatie vormen. Mooi om te zien, prettig om te doen, ontspannend en leerzaam. Daarbij wordt je door het beoefenen van Tai Chi besluitvaardiger, je gaat beter in je vel zitten en kunt beter met werkdruk (stress) omgaan. Ook op het gebied van lichamelijke gezondheid heeft Tai Chi een positieve uitwerking op chronische aandoeningen, waaronder astma, reuma, fybromyalgie en ME. Dit is in wetenschappelijk onderzoek aangetoond. Ook bij bedrijfsblessures, waaronder b.v. RSI-klachten (muisarm) werkt Tai Chi preventief en genezend.

De andere disciplines: Zwaardvorm/Stokvorm/Waaiervorm

Er is meer dan de Tai Chi vorm alleen.

Wanneer je een interne vechtkunst als Tai Chi beoefend, kom je op een gegeven moment tot de ontdekking dat er meer is dan de ‘Lege Hand’ vorm. Er zijn verschillende Tai Chi stijlen, wapenvormen en andere interne vechtkunsten die niet alleen anders uitgevoerd worden, maar ook een andere kwaliteit en energie genereren.
Het beoefenen van deze verschillende disciplines geeft je vanuit vele invalshoeken inzichten in de diepgaande principes van de interne vechtkunsten. Ook al beoefen je hoofdzakelijk één vorm of stijl, door andere vormen te bestuderen leer je je eigen stijl op een niveau te verdiepen die anders niet te behalen valt.

Traditioneel zijn wapenvormen deel van de authentieke Tai Chi training. Zij helpen de Tai Chi student om de Tai Chi principes verder te verfijnen en om het eigen energieveld en de gevoeligheid tot voorbij het eigen lichaam uit te breiden.
Er zijn verschillende vormen met wapens, o.a. Zwaardvorm, Stokvorm en Waaiervorm.
Het filosofische uitgangspunt bij het beoefenen met wapens is het idee dat je met je wapen je eigen negativiteit doorsnijdt. Je maakt als het ware een weg door je negatieve emoties en gedachten om zo het pad naar verlichting vrij te maken.
Je traint ook je intentie-kracht, de “Yi”, de energie van focus. Je gebruikt je mind om je energie te bundelen en krachtig te richten.
Om deze focus te versterken, is het belangrijk dat een goed inzicht hebt van de vechttoepassingen.